Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specifieke behandelwijze gericht op de gewrichten van het bewegingsapparaat, de zogeheten eggshell methode of methode van der Bijl. Manuele therapie is geschikt voor klachten die gepaard kunnen gaan met pijn en het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

Wat doet een manueel therapeut?

De manueel therapeut houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Dat wil zeggen de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

Tijdens de behandeling worden in het totale bewegingsapparaat de gewrichten bewogen op een zachte en zo mogelijk pijnvrije manier. Er is absoluut geen sprake van kraken of rechtzetten. Door de manuele therapie wordt de beweeglijkheid van het gewricht verbeterd. De manueel therapeut gebruikt passief mobiliserende technieken, ondersteund met adviezen, oefentherapie en instructie gericht op de werksituatie, hobby en sport.

De behandelingen bij Praktijk Corenne Boeve bestaan uit een combinatie van technieken uit de manuele therapie en oefentherapie. De behandeling is gericht op het hele lichaam.

Wanneer is manuele therapie nodig?

Manuele therapie helpt goed wanneer u last heeft van aanblijvende pijn in uw gewrichten en spieren. Soms doet het pijn en dan is het weer even weg. Het zijn vaak klachten waarvan u zelf de oorzaak niet meer direct weet. Door de subtiele technieken kunnen ook mensen met bijvoorbeeld reuma of de ziekte van Bechterew goed worden behandeld.

Klachten die regelmatig worden behandeld:

  • Hoofd- en nekpijn; vaak gepaard met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Frozen shoulder / schouderblokkades.
  • Hielspoor.
  • Nek- en schouderklachten; uitstralen tot in de armen.
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn.
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.
  • Bepaalde vormen van duizeligheid.
  • Migraine; schedel technieken geven vaak verlichting.

Manuele therapie kan worden toegepast bij iedereen. Echter behandelt Corenne Boeve geen jonge kinderen onder de 8 jaar.

Geen klachten, wel advies?

Wanneer u geen klachten heeft maar wel graag preventief beweegadvies wilt dan kunt u daar een afspraak voor maken. Er wordt dan een beweegonderzoek gedaan waarbij alle gewrichten worden gevoeld op voldoende bewegingsuitslag en spanning. Aan het einde krijgt u een preventief oefenprogramma.

Patiëntenervaringen

Praktijk Corenne Boeve is al geruime tijd gevestigd in Utrecht. In de afgelopen jaren zijn er veel mensen succesvol behandeld. Bent u benieuwd naar de ervaring van anderen?