Jouw behandeling

Ieder mens heeft een eigen bouw, een eigen houding en een eigen manier van bewegen.

Maar je lichaam kan bewegen soms ook in de weg staan. Je merkt dit door aanhoudende pijn aan spieren of stijfheid van je gewrichten. Het doel van de behandeling is om de balans van het totale bewegen weer te herstellen.

Tijdens de behandelingen staat een holistische totaalbenadering van de mens voorop. Een fysieke klacht is als een verstoring van jou als mens, zowel fysiek als mentaal. Daarom kijk ik naar je lichaam als geheel.

Voor een behandeling is tijd en aandacht nodig. Daarom duren mijn behandelingen 45 minuten. Zo is er ruime tijd om naar je verhaal te luisteren, je goed te kunnen behandelen en alles wat nodig is uit te kunnen leggen.

Wil je bij het eerste bezoek een identiteitsbewijs en een handdoek meenemen? Dank je wel!

Eerste behandeling

Tijdens de eerste behandeling is het belangrijk om goed in kaart te brengen waar je klachtenbeeld uit bestaat. Daarom starten we met een uitgebreid gesprek, het doornemen van de ingevulde vragenlijst (deze krijg je digitaal toegestuurd) en een bewegingsonderzoek.

Uiteraard ben ik geïnteresseerd in eerdere therapieën die je gehad hebt en welke daarvan wel of niet geholpen hebben.

Dankzij mijn ervaring met de ‘Geef me de vijf’ methode werk ik duidelijk en gestructureerd. Ik leg graag uit wat ik doe en waarom ik bepaalde keuzes maak in mijn therapie.

Een goed onderzoek bestaat uit het observeren van lichaamsbewegingen, het bewegen van specifieke gewrichten, het voelen of een gewricht wel of niet goed beweegt, of het op het juiste moment beweegt en of betrokken spieren mogelijk gespannen zijn.

Therapeutisch gezien noemen we dit mobiliteit, coördinatie en stabiliteit. Omdat het lichaam bestaat uit een keten aan verschillende gewrichten die allemaal invloed hebben op elkaar, is het van belang alle gewrichten te bekijken.

Deze bevindingen worden meegenomen in het hele plaatje van je klachtenbeeld. Daarbij wordt ook gedacht aan wat je dagelijks met je lichaam doet, hoe actief je bent en of het ook lukt om je lichaam voldoende rust en herstelmomenten te geven.

De vragen die ik me daarbij stel zijn: kan ik met jouw verhaal en mijn onderzoek je klachtenbeeld verklaren? En kan mijn therapie invloed uitoefenen op jouw pijn zodat er wél herstel plaats kan gaan vinden? Deze vragen worden voor mij, en dus ook voor jou, tijdens de eerste behandeling duidelijk.

Mijn behandelplan bespreek ik met je en daarbij probeer ik een indicatie te geven van de duur van de behandelperiode.

Belangrijk onderdeel is dat ik je goed uitleg waardoor je klachten niet lijken te herstellen en welke compensaties jouw lichaam in de loop der tijd heeft bedacht. Wanneer jij dit begrijpt, kun je zelf ook weer grip krijgen op het aanpakken van deze herstel belemmerende factoren.

Tijdens deze uitgebreide eerste afspraak vindt ook je eerste behandeling plaats, want ik wil het liefst dat je meteen ervaart wat voor effect je van mijn therapie kunt verwachten.

Is mijn conclusie dat je bij mij niet aan het juiste adres bent, dan geef ik passend advies voor het nemen van een andere vervolg stap.

Wil je bij het eerste bezoek een identiteitsbewijs en een handdoek meenemen? Dank je wel!

Vervolgbehandelingen

Na elke behandeling krijg je een oefening en/of advies mee. Om het behandeleffect te versterken is het belangrijk dat je deze tussen de behandelingen door thuis uitvoert.

Elke vervolg behandeling start met een kort gesprek over het verloop van je klachten en de voortgang van de meegegeven oefeningen en het advies.

Oefeningen

De oefeningen die je meekrijgt komen uit de reguliere fysiotherapie en uit de opleiding van Niek Brouw. Vaak zijn de oefeningen gericht op meer beweging en het behouden van de vrijheid die er tijdens de behandeling in is gebracht.

Het is dus belangrijk deze oefeningen regelmatig te doen, dan blijft het behandeleffect behouden. Spieren die als compensatie lange tijd overmatig onder spanning hebben gestaan, moeten vaak wennen aan het nieuwe normale spanningsniveau.

Met de meegegeven oefeningen kun je nieuwe beweegpatronen aanleren. Dan kunnen de spieren, aan bijvoorbeeld de voor- en achterkant weer in balans komen. De methodiek van Niek Brouw is een specifieke vorm van oefentherapie.

Het is gericht op de houding en beweging van de mens en maakt een onderscheid tussen de natuurlijke, ik-eigen, vrije houding en de verworven, aangeleerde, onvrije houding. Zowel mentaal als fysiek en zowel in ‘zijn’ als in ‘gedrag’. De methode gebruikt een aantal spierkoppels met elk hun eigen oefening.

Meer informatie over deze methodiek vind je hier.

Manuele therapie

Manuele therapie is geschikt voor klachten die gepaard kunnen gaan met pijn en het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

De manuele handgrepen tijdens mijn behandeling zijn subtiel, waarbij je weinig of geen pijn ervaart. Er is absoluut geen sprake van kraken of rechtzetten. De manuele behandeling richt zich echt op het in beweging brengen van de gewrichten.

De beweging die op het beste past bij het gewricht wordt gestuurd. Dit is een heel precieze beweging in een bepaalde richting, mobiliseren heet dat. Dit gebeurt per gewricht, in en rondom het klachtengebied.

Vaak weet je niet meer waar je klachten door veroorzaakt worden. In de loop der tijd heeft je lichaam zich aangepast aan een verminderde mobiliteit of een pijnklacht. Soms doet het kortdurend pijn en even later is het weer weg.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onbewust spanning vasthoudt in je nekspieren, waardoor je nekpijn maar niet over gaat. In dit geval behandel ik de hele regio, zodat alle gewrichten en spieren zich kunnen optimaliseren.

Klachten die regelmatig worden behandeld:

  • Hoofd- en nekpijn; vaak gepaard met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Frozen shoulder / schouderblokkades
  • Hielspoor
  • Nek- en schouderklachten; uitstralen tot in de armen
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Migraine; schedel technieken geven vaak verlichting
  • Benauwd gevoel op de borst door hoog ademhalen of spanning

Manuele therapie kan bij iedereen worden toegepast.

Bij behandeling van jonge kinderen onder de 8 jaar is voorafgaand overleg met de huisarts een voorwaarde.

Geen klachten, wel advies?

Wanneer je geen klachten hebt maar wel graag preventief beweegadvies wil dan kun je daar een afspraak voor maken. Ik voer dan een volledig beweegonderzoek uit waarbij alle gewrichten worden gevoeld op voldoende bewegingsuitslag en spanning. Ik leg je graag uit wat mijn bevindingen zijn en geef je uitgebreid advies inclusief een preventief oefenprogramma.

Patiëntenervaringen

Praktijk Corenne Boeve is al geruime tijd gevestigd in Utrecht en omstreken. In de afgelopen jaren zijn er veel mensen succesvol behandeld. Bent u benieuwd naar de ervaring van anderen?